Schladmingské Taury, 9/2007 Tisk Email
Napsal uživatel spravce   
MONDAY, 29 OCTOBER 2007 22:22

 

Vyrážíme v pátek ráno 28. září ze Slaného za hrozného počasí, po 6 hodinách dorážíme do Schladmingu. Začíná se vyplňovat předpověď, že východní Alpy zůstanou přes víkend ušetřeny srážek. Vyjíždíme do Oberthall, Hopfriesen, kde necháváme auto, bereme bágly a mastíme nahoru. Počasí se začíná umoudřovat. Cesta je příjemná a po 4 hodinách docházíme na chatu Ignatz-Mattis Haus v téměř 2000m u nádherného plesa. Je zřejmé, že bohaté přeháňky zapříčinily, že od 2000m jsou hory pod sněhem.

 

V sobotu ráno vyrážíme přes Rofmandlspitze 2453 m na Keinprechhtt. Cesta vede přes hřeben a nahoře překračuje karový kotel. Obzvláště v horních partiích je sněhu po koulena, takže na chatu to trvá 4 hodiny, protože cestu musíme prošlapávat. Naštěstí je nádherně slunečno a cestu lze vždy odhadnout. Terén na hoře je na mačky, které samozřejmě s sebou nemáme. Sestupujeme klouzavým svahem a na chatě zjišťujeme, že je zcela obsazená. Nocleh máme zabukovaný Landamirseehtt, což znamená ještě jeden podobný přechod hřebene, do čehož se nám vůbec nechce. Volíme teda návrat cestou, která vede okolo přes Duisitzkarhtt ležící v nádherném prostředí u lesa u horského jezera. Po dalších 5 hodinách dorážíme zpět do Ignatz-Matis htt. Pěkné kolečko, nalehko by se šlo lépe. Cesta na mapě vypadá jako po vrstevnici. Pravdou je však, že vede velmi často přes ně a od chaty Duisitzkarhtt je nutné překonat v kuse 500 m.

V neděli volíme hřebenovku nad chatou vedoucí na sever směr Schiedeck, která kopíruje Obertahl. Je opět perfektní počasí a z hřebene jsou spektakulární výhledy. Na konci hřebene před vrcholem Schneider sestupujeme přes Patzenalm intuitivně zaručenou zkratkou¨do údolí, vracíme se a mastíme domů.

Nádherný 3 denní trek na závěr sezóny se štěstím na počasí je príma tečkou za létem. Doporučuji pro podzimní výlety.

Kolík, Míša, Mišák, Jana, 28. - 30.9.2007